Nasza strona wykorzystuje pliki cookies, aby zapewnić Ci najlepsze doświadczenie podczas przeglądania. Pliki cookies są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim urządzeniu. Są one wykorzystywane do zapamiętywania preferencji użytkownika oraz analizowania ruchu na stronie.
Niesamowite hamburgery, prawdziwe hot-dogi, przepyszne meksykańskie fajitas, buritto, nachos, oryginalne węgierskie Langosze, orientalne pierożki momo, sałatki i tybetańskie zupy, molekularna lemoniada oraz tradycyjna kuchnia polska. To tylko część pyszności, które mogliśmy spróbować podczas Festiwalu Foodtrucków w Stalowej Woli. Tegoroczne wakacje rozpoczęliśmy ze smakiem.
Foodtrucki to zyskujące coraz większą popularność mobilne bary i restauracje, serwujące dania z całego świata. W pierwszy weekend wakacji – 23, 24, 25 czerwca takie restauracje na kółkach zjechały do Stalowej Woli w ramach Miejskiego Rozpoczęcia Wakacji. Po przejechaniu w paradnym szyku ulicami naszego miasta, 15 Foodtrucków zaparkowało na Placu Piłsudskiego, by rozpieszczać stalowowolskie podniebienia smakami kuchni meksykańskiej, tybetańskiej, belgijskiej, polskiej i nie tylko.
Podczas degustowania orientalnych smaków, mieszkańcy Stalowej Woli mieli możliwość podziwiania występów lokalnych artystów. Na scenie wystąpił zespół Champion, studium wokalne „Prymka”, Zespół Pieśni i Tańca „Lasowiacy” im. Ignacego Wachowiaka, Stalowa orkiestra w repertuarze „Bajkowa muzyka” oraz Julia Surowaniec. Pierwszego dnia odbyły się także zawody breakdance.
Auta z jedzeniem nie były jedyną atrakcją tej imprezy. Organizatorzy zapewnili także strefę dziecięcą: plac zabaw, gry zręcznościowe, kino 9D. Była także specjalna strefa chill-out, w której można było się zrelaksować przy dźwiękach muzyki.
Wakacje i lato w mieście rozpoczęliśmy w tym roku ze szczyptą orientalizmu. Normalnie Meksyk na kółkach.